logo

With Care in Place


Te Pūtahi is working in partnership with Renew Brighton – the current caretakers of the site – to assist in the site redevelopment of the former Central Brighton School into a vibrant place for the community – The Old School Te Kura Tawhito. Together with architectural designers at FIELD studio of architecture and design, our role is to deliver a design intervention through a participatory design process that supports the community on-site and wider New Brighton community.

The participatory design process for With Care in Place began in October by getting to know the site we’re working in, it’s history, mana and the people who currently embody kaitiakitanga (guardianship) for the space. We’ve spent time coming to the site, asking questions and listening. Building relationships and understanding context is the start of our process but is a strong component woven throughout. For us to learn about this site – we had to know and learn from the people who are here everyday. Besides being the current office for Renew Brighton, The Old School serves as a community space occupied by artists, a gardener, community groups, health practitioners and an after-school programme.

Location: Site of the former Central Brighton School  – 140 Seaview Road, New Brighton.

In order to gain an understanding of the flow of activity on the site and to build a connection with residents we conducted one-on-one koreros with each resident in October. These individual sit-downs gave us a chance to know what aspects of the site already work well and what needs improvement. From here we started to develop initial ideas for the design intervention.

Throughout November, December and January we held a series of workshops to refine the issues on-site, hear from as many voices as we could and begin to form and refine design principles through various forms of feedback. In early 2018 three designs were voted on and with the feedback and ideas, our architectural designer developed the final design in February.

In late February we began to source reusable materials and items to make the design come to life….

Thank you to all of the groups contributing to make this project happen, Renew Brighton, Field Studio, Christchurch City Council, and the Rātā Foundation.  Special thanks to Amiria Perez – FIELD Studio; Sylvia Smyth and Sue Davidson – Renew Brighton/The Old School Te Kura Tawhito; Molly Van Hart, Trent Hiles and Jessica Halliday – Te Pūtahi; Johanna Schacht; Anne Cunningham.

Visit our Facebook album for updates.